Discover more from Gazeta Danemarcei
Last Week in Denmark (10.01 - 16.01) Episodul 1 Anul 2
Prețul la gaz și electricitate! Noutăți restricții; Curs gratuit de afaceri; Împrumuturi imobiliare
Editor HQ
Un an nou fericit! “Last Week in Denmark” s-a întors pentru un nou sezon! Cum am promis, vom aduce îmbunătățiri acestui proiect media și vom începe cu următoarele noutăți:
Schimbări ale newsletter-ului săptămânal - categorii noi adăugate, categoriile vechi regândite - vei observa în conținutul newsletter-ului. Dă-ne de veste pe pagina de facebook sau pe LinkedIn dacă îți plac schimbările.
Un canal de mesagerie pentru informații urgente pe aplicația Telegram.
Un podcast/emisiune live numit “Acasă în Danemarca”. Poți viziona primul episod, diseară la ora 20.00 pe pagina noastră de Facebook. Subiect - prețurile la energie.
Chemare la acțiune: Dacă ești un cititor fidel al newsletter-ului “Last Week in Denmark” și ești interesat de viitorul acestui proiect, te poți alătura canalelor noastre de comunicare internă unde ne poți ajuta cu sfaturi atunci când ne lovim de obstacole în calea noastră. Te poți înscrie aici (momentan este doar în limba engleză).
Sănătate Publică HQ
Status: 82,13% din populația țării a fost vaccinată (4.831.751 de persoane). 79,8% din populație a fost vaccinată deja cu a doua doză de vaccin (4.686.232 de persoane). 55,1 % din populație a fost vaccinată cu a treia doză (3.235.907 de persoane). Regiunea cu cea mai mare rată de vaccinare este Danemarca de Nord (84,2%).
Bilanțul infectărilor cu coronavirus: Există o medie de 20000 de noi infectări zilnic. 755 de persoane sunt internate. Regiunea cu rata cea mai mare de infectare este Regiunea Capitalei (Copenhaga și suburbiile). Regiunea cu rata cea mai mică de infectare este cea de Sud. Categoria de vârstă cu cea mai mare rată de infectare este cea cuprinsă între 16 și 19 ani.
Ghid de călătorie: Restricțiile actuale de călătorie rămân în vigoare până pe data de 31 ianuarie.
Persoanele fără adresă în Danemarca trebuie să aibă un test COVID19 negativ la intrarea în țară.
Persoanele cu adresă în Danemarca (care au cardul galben de sănătate) trebuie să facă test COVID19 în primele 24 de ore de la intrarea în țară.
Valabilitatea pașaportului Corona: Din data de 16 ianuarie, pașaportul corona este valabil doar 5 luni de la data celei de-a doua doze de vaccin (pentru persoanele de peste 18 ani). După vaccinarea cu doza booster, pașaportul corona redevine valabil (pentru o perioada nedeterminată de timp). Programarea la vaccinare se poate face aici. De asemenea, ai dreptul la pașaportul corona timp de 5 luni, la 11 zile după ce ai fost testat pozitiv la un test PCR.
Relaxarea restricțiilor: Începând de astăzi, 16 ianuarie, te poți bucura din nou de evenimente culturale în aer liber.
Poți merge la cinema, teatru sau alte astfel de evenimente (cu mască și pașaport corona).
Poți merge la muzee, acvarii, galerii de artă și evenimente sportive în spații închise (cu mască și pașaport corona).
Poți merge la grădina zoologică, parcuri tematice sau evenimente sportive în aer liber.
Cluburile de noapte, parcurile acvatice, sălile de jocuri și “forsamlingshus” rămân închise până la data de 31 ianuarie.
Sănătatea mentală: Se estimează că 580.000 de persoane suferă de o boală psihică în Danemarca și că între 40 și 50% din întreaga populație va avea cel puțin un episod de tulburare psihică. 15% din populația cu vârsta sub 18 ani are diagnostic de boală psihică. Agenția Daneză de Sănătate a pregătit o serie de măsuri ambițioase care ar trebui să dea aceeași atenție sănătății mentale pe care o are sănătatea fizică.
Dacă ai păsări acasă, trebuie să fii atent la ornithosis (o bacterie transmisibilă de la păsări la oameni). Un studiu realizat de Institutul de cercetare medicală danez a descoperit bacteria la 10,7% din păsările de companie verificate. Ornithosis este o boală contagioasă.
Politică daneză HQ
Actualitatea săptămânii: Două subiecte au dominat scena politicii daneze - creșterea prețului la energie și penuria forței de muncă.
Guvernul social-democrat este presat de companii și susținătorii lor politici (Radikale Venstre, Venstre și Konservative) pentru a facilita recrutarea de forță de muncă din afara Uniunii Europene (reducerea venitului minim anual de la 445.000 dkk la 360.000 dkk). Sindicatele au amenințat cu retragerea sprijinului politic pentru partidul social-democrat dacă se va întâmpla așa ceva.
Săptămâna viitoare, guvernul va avea discuții cu celelalte partide despre creșterea prețului la energie și cum să intervină pentru stagnarea acestuia. O reducere a taxei pe electricitate este luată în calcul.
Social-liberalii (Radikale Venstre) au anunțat că ei nu vor susține un nou guvern format dintr-un singur partid, după alegerile parlamentare (care s-ar putea ține anul acesta).
Există o luptă în tabăra albastră între Konservative (Pape) și Venstre (Ellemann) pentru nominalizarea primului ministru. Timp de aproape 30 de ani, Venstre a nominalizat primul ministru pentru tabăra albastră.
După dezastrul din alegerile locale, există o luptă internă în partidul Danske Folkeparti pentru șefia partidului. Favorit este moderatul Messerschimdt (care este cercetat pentru fraudă). Ceilalți doi candidați vor ca partidul să facă o campanie pentru ca Danemarca să iasă din Uniunea Europeană. Inger Støjberg a refuzat să participe la cursa pentru șefia partidului, spunând că va sta deoparte de viața politică pentru o perioadă (după ce a fost condamnată la închisoare).
Fondatorul Partidului Veganilor (Veganerpartiet) a fost exclus din partid, din cauza problemelor comportamentale.
Lars Løkke, fost prim ministru și fondator al Partidului Moderaților (Moderaterne) a făcut publice câteva idei ale programului lui politic. Printre acestea - trasformarea SU în împrumut (care trebuie plătit înapoi) și introducerea unui serviciu obligatoriu de 6 luni pentru tineri, unde aceștia vor trebui să lucreze în folosul comunității (în cămine de bătrâni, la protecția naturii etc)
Danemarca va trimite o fregată (160 de marinari) și 4 aeronave militare (70 de soldați) în regiunea baltică pentru a întări apărarea statelor baltice. De asemenea, Danemarca a anunțat că este împotriva clasificării energiei nucleare drept energie verde.
Propunerea pentru cetățenii cu drepturi egale a strâns 65.000 de semnături și va fi dezbătută în parlamentul danez. Problema: Pentru un cuplu format din două femei, amândouă persoanele pot fi trecute în acte drept părinți, însă pentru un cuplu format din doi bărbați, nu există această posibilitate. (doar unul dintre bărbați poate fi trecut în acte drept părinte).
Economia daneză HQ
Curs gratuit despre cum să începi o afacere în Danemarca: Data limită pentru înscrieri este ASTĂZI! (Duminică). Cursul se va desfășura online, vor fi 4 întâlniri cu o durata de 3 ore per întâlnire, iar cei care vă vor învăța/preda sunt Edin Hajder (Plus Consult) și Hans Peter Wolsing (Startinfo). Orice non danez este binevenit să participe. Subiecte discutate: Cum să începi și să desfășori o afacere în Danemarca; Cum să-ți dezvolți propriul plan de afaceri; Cum să construiești un site web și să utilizezi optimizarea pentru motoarele de căutare; Cum să faci un pitch grozav. Limba de desfășurare a cursului – engleză.
90.000 de oameni: Acesta este deficitul de forță de muncă cu care Danemarca se va confrunta în 2030. Sectorul public are nevoie de 44.000 oameni care să mențină același nivel de bunăstare. Dacă în sectorul privat creșterea va continua în același ritm și în următorii ani,acesta va avea nevoie de aproximativ 10.500 oameni per an (noi angajați). Guvernele locale și regionale experimentează deja probleme cu recrutarea (îngrijirea bătrânilor). Soluții?
Creșterea productivității în sectorul privat (automatizarea).
Ieșirea la pensie la o vârstă mai înaintată.
Externalizarea în alte țări care au mai multă forță de muncă (de exemplu: închirierea închisorii din Kosovo).
Mai multă ofertă de muncă – atragerea oamenilor din alte țări.
3,1%: Viața a devenit mult mai scumpă în Danemarca în 2021. Mai exact, cu 3,1%. Nu vi se pare mult? Ei bine, în medie pentru o familie cu copii, la cheltuielile de zi cu zi se vor adăuga 14.100 dkk în plus. Din păcate, acest trend va continua și în 2022. Statele Unite ale Americii este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Danemarcei, iar prețurile acolo au crescut cu 7% și vor continua să crească. Acest lucru ne va afecta și pe noi.
Dacă aveți un împrumut bancar pentru casă, mai ales cu dobândă variabilă, este timpul să discutați cu un consilier financiar de la banca dumneavoastră. Zilele cu dobânzi foarte scăzute sunt numărate, întrucât Banca Centrală Europeană și Banca Națională Daneză se străduiesc să le mențină.
Viața de zi cu zi în Danemarca HQ
Noutăți privind Casa Regală Daneză: Regina Margrethe a sărbătorit pe 14 Ianuarie, 50 de ani pe tronul Danemarcei. Din păcate, din cauza pandemiei, cele mai multe festivități au fost mutate la sfârșitul verii. Banca Națională Daneză a emis o monedă comemorativă pentru a marca acest moment (o monedă de argint de 500 de coroane și o monedă de circulație de 20 de coroane).
Noutăți privind știința sănătății: Primul transplant de inimă, de la un porc modificat genetic la om, a fost efectuat cu succes. Acest lucru ar trebui să rezolve deficitul actual de organe. În Danemarca sunt 17 oameni care așteaptă o inimă nouă.
În altă ordine de idei, Fundația Novo Nordisk va investi 25 de milioane de coroane daneze într-un proiect de cercetare menit să facă progrese pe tema ajutorării femeilor însărcinate ce suferă de diabet. În fiecare an, 400 de femei care suferă de diabet rămân însărcinate, ceea ce înseamnă risc pentru otrăviri de sarcină, naștere prematură, copii obezi, malformații sau deces.
Noutăți privind schimbările climatice: DMI (Institutul Meteorologic Danez) a lansat ”Klimaatlas”, un instrument pentru municipalități și cetățeni pentru a vedea cum vor fi afectați de schimbările climatice în următorii ani. La ce să vă așteptați: mai multe ploi de iarnă; „rafale de nori” mai puternice; nivel mai ridicat al apei; temperaturi mai ridicate; mai multe zile uscate vara; șanse mai mari de furtuni.
De asemenea, New York Times a inclus Municipalitatea Thisted (Danemarca de Nord) pe lista celor 22 de locuri de vizitat în 2022. De ce? Zona Thy este „epicentrul energiei eoliene” - puteți afla mai multe despre turbinele eoliene și inițiativele din surse regenerabile la Test Center Østerild; puteți face surf în Cold Hawaii; puteți să vedeți dunele din Parcul Național Thy; etc.
Noutăți privind știrile false: Fluturași falși despre vaccinare circulă în jurul orașului Aarhus și Aalborg. Verificați-vă căsuța poștală pentru a vedea dacă aveți una. Deși arată aproape la fel ca fluturașii oficiali, folosesc o culoare diferită pentru fundal (galben).
Noutăți privind educația: Universitatea Aalborg a anunțat încetarea înscrierilor pentru admitere la 18 programe, majoritatea din campusul Copenhaga. Aceasta este o consecință a noii legi care obligă universitățile să reducă cu 10% numărul de locuri în cele patru mari orașe. Cu 768 de studenți mai puțini din 2023.
AAU Hjørring primește - un program de master mutat de la Aalborg (știința sănătății publice); un program de licență mutat (Asistent social); o nouă educație pentru stomatologi
AAU Esbjerg primește - un program de master mutat de la Aalborg (Drumuri și Trafic);
AAU Copenhaga pierde toate programele de științe sociale și umaniste, plus câteva din inginerie. Campusul din Copenhaga se va concentra în continuare pe durabilitate și IT.
Noutăți de la poliție: Un memento din partea poliției despre faptul că este ilegal să fotografiați sau să filmați accidente de circulație. Riscați o amendă sau chiar închisoare dacă ați distribuit conținutul online.
Uniunea Europeană HQ
În primăvara anului 2022, Parlamentul European va negocia cu statele Uniunii Europene o nouă legislație privind crearea unui spațiu online mai sigur pentru utilizatori, numită „Legea serviciilor digitale”. Coordonatorul acestei noi legi, europarlamentarul danez Christel Schaldemose a declarat: „construim un nou cadru, astfel încât ceea ce este ilegal offline să fie ilegal și online”.
Provocarea tinerilor antreprenori: Tinerii (16 - 25 de ani) sunt invitați să trimită un videoclip de prezentare de 60 de secunde cu o idee de afaceri proaspătă și inovatoare, bazată pe tehnologie. Premiu? Grant de 10.000 de euro și un bilet la Global One Young World 2022 Tokyo Summit din Japonia. Termen limită 22 ianuarie.
Internship la Comisia Europeană: Dacă ai o diplomă de licență (cel puțin) și vorbești engleză, franceză sau germană, poți aplica pentru un stagiu plătit de 5 luni la Comisia Europeană, celebra „carte albastră”. Termen limită 31 ianuarie.
Povestea săptămânii din lume
Mini-revoluție în Kazahstan
Creșterea prețului la gaz a declanșat o revoluție în fosta republică sovietică din Asia Centrală. O revoluție de scurtă durată, care a fost anulată în doar nouă zile de liderul autoritar Tokayev cu sprijinul CSTO (o alianță militară condusă de Rusia). Totuși, aceasta nu este nici prima sau ultima explozie din partea populației. Există o opoziție puternică față de conducerea actuală care profită de fiecare situație pentru a-și promova agenda democratică (urmărind încheierea domniei lui Tokayev și Nazarbayev și alegeri directe pentru liderii locali). Din păcate, rata mortalității în rândul liderilor opoziției este foarte mare.
Producătoare de petrol (care deține și 40% din tot uraniul din lume), Kazahstanul este o țară bogată. Cu toate acestea,doar 162 de kazahi dețin 55% din toate resursele economice, menținând restul populației la un salariu minim sub 90 de euro pe lună. Din nefericire, pentru cetățenii amărâți, Kazahstanul este și un punct strategic atât pentru Rusia, cât și pentru China (făcând legătura dintre Europa și Asia prin intermediul drumurilor, a căilor feroviare și prin intermediul portului de la Marea Caspică). Este în interesul Rusiei și al Chinei să mențină Kazahstanul ca dictatură.
Kazahstanul face parte din SCO (Organizația de Cooperare Shanghai) condusă de China și din CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) condusă de Rusia și din Uniunea Economică Euroasiatică. Aceasta înseamnă că atât China, cât și Rusia pot interveni cu trupe „de menținere a păcii” pentru a menține regimul. Ceea ce s-a întâmplat deja pe 7 ianuarie, când trupele CSTO au intervenit împotriva protestatarilor. După ce Tokayev a ordonat „împușcă pentru a ucide” și a numit protestele drept „construcții străine”, 168 de oameni au fost uciși și 9000 au fost arestați. Potrivit lui Tokaev, revoluția s-a încheiat. Potrivit oamenilor din Kazahstan, vom vedea un alt episod.
Mai întâi a fost Belarus, acum Kazahstan. Urmează Rusia?
Focus pe viața de zi cu zi
În atenția noastră: Prețurile la gaz și electricitate
În 2022, veți plăti mai mult pentru acestea, deoarece a devenit mai scumpă producerea lor. Creșterea prețurilor la energie obligă companiile să transmită factura în continuare clienților. Desigur, creșterea prețurilor la energie înseamnă și facturi mai mari pentru utilități.
Factura la energie electrică: Prețul mediu este de așteptat să fie de 90 øre/kWh, comparativ cu 36 øre/kWh la începutul anului 2021. Aceasta înseamnă o creștere medie de 30% pentru o casă cu 4000 kWh/an (matematic nu se adună), deoarece consumul efectiv de energie reprezintă doar 25% din factura la energie electrică – restul reprezintă transport, taxe și TVA). Dacă nu aveți un contract fix (fast pris), este posibil să observați unele creșteri „sălbatice” ale facturii dumneavoastră la energie.
Factura la căldură: Dacă vă încălziți casa cu un cazan pe gaz natural, vă puteți aștepta să cheltuiți cu cel puțin 4800 dkk în plus. Dacă aveți o pompă de căldură electrică, vă puteți aștepta să cheltuiți cu 1780 dkk în plus. Dacă sunteți conectat la compania de termoficare, atunci verificați site-ul lor pentru a vedea previziunile de preț pentru 2022.
De ce?
Cererea de energie în lume este foarte mare (economia mondială este în plină expansiune), ceea ce a dus la o competiție între Europa și Asia pentru resursele energetice. În acest moment, China și India sunt dispuse să plătească mai mult decât Europa. De asemenea, costul poluării și emisiilor de CO2 în Europa a crescut de 10 ori din 2017.
Dar resursele noastre?
În Uniunea Europeană, se face tranziția către energie 100% regenerabilă. În același timp, este redusă producția de cărbune și gaz natural, iar centralele nucleare sunt închise. Din păcate, a fost o vară cu cu mai puține ploi și mai puțin vânt decât de obicei. Aceasta înseamnă mai puțină energie produsă din turbinele eoliene și hidrocentrale (rezervoare de apă) accentuând dependența de gazul natural importat.
Din păcate, furnizorii europeni de gaze nu au reușit să reînnoiască stocurile după primăvara rece a anului 2021. Mai mult, ~40% din gazul importat provine din Rusia. Acum Rusia folosește această situație din motive geopolitice (aprobarea gazoductului Nord Stream 2; intervenție în criza de frontieră cu Ucraina) și trimite mai puțin gaz decât de obicei prin conductele existente. Scopul Rusiei este de a întoarce populația europeană împotriva tranziției către energie regenerabilă, făcându-ne să experimentăm o iarnă foarte rece.
Situația actuală poate fi numită „o furtună perfectă” pe piața de energie și este rezultatul politicilor eșuate de energie și stocare care au dus la dependența de importurile de gaze. Singura cale de ieșire este realizarea a ceea ce s-a început deja – tranziția către energie 100% regenerabilă.
Cum să supraviețuim creșterii prețurilor?
Verificați-vă contractul de energie electrică – dacă este un „fast pris” sau un „pris variabel”; dacă nu vrei să riști, alege un contract „fast pris”.
Sunați-vă compania de electricitate pentru a vedea dacă poți trece la un „fast pris”, puteți vedea ce prețuri vă oferă. Vizitați site-ul elpris și vizualizați și alte oferte. În Danemarca este gratuit, foarte ușor și rapid să schimbați furnizorul de energie. După șase luni, aveți libertatea de a schimba furnizorul.
Dacă intenționați să schimbați furnizorul, fiți conștient de „Introduktionspris” – verificați cât timp este valabil prețul respectiv și ce preț va fi ulterior. De asemenea, schimbarea acum la un „fast pris” ar putea fi puțin mai costisitoare decât de obicei, deoarece mulți oameni de pe „fast pris”își schimbă opțiunile.
De asemenea, luați în considerare reducerea consumului de energie în această iarnă. Coborâți termostatul cel puțin un grad; utilizați mai puțin mașina de spălat în timpul săptămânii; spălați la temperaturi mai scăzute 20-30 de grade; păstrați 5 grade la frigider și -18 grade la congelator; folosiți mai puțin televizorul;
Citiți despre îmbunătățirea eficienței energetice a casei dumneavoastră. Folosirea mai puțină a energiei pentru a încălzi casa ar putea fi soluția pentru mulți ani de acum înainte.
Dacă ați plănuit să investiți într-o pompă de căldură sau într-o mașină electrică, nu renunțați. Prețul gazelor naturale a crescut de două ori față de energia electrică, în ultimul an. În acest moment, există prea puțină aprovizionare cu energie electrică verde ieftină.
Alătură-te Danemarcei!
Dacă sunteți conectat la termoficare (fjernvarme) și apă (vandværk), ar trebui să fiți cu ochii pe adunarea generală anuală (generalforsamling). În calitate de utilizator, puteți vota și candida pentru conducere (bestyrelse). De asemenea, la adunarea generală puteți discuta despre preț și ce se întâmplă cu resursele comune, printre altele.
Puteți verifica site-ul companiei de termoficare/apă (verificați cea mai recentă factură dacă nu cunoașteți numele) - derulați în jos ultimele știri până când găsiți una legată de adunarea generală - sau puteți suna doar pentru a întreba când va avea loc următoarea adunare. Dacă vă întrebați dacă este important să aveți un cuvânt de spus asupra modului în care funcționează termoficarea dumneavoastră, considerați situația actuală. 200.000 de case conectate la termoficare vor suferi creșteri masive de preț, în timp ce 1,6 milioane de case conectate, nu vor avea parte de creșteri. De ce? Pentru că unele companii de termoficare au ales să funcționeze doar cu gaz sau electricitate.
P.S - Dacă faci deja parte dintr-o astfel de conducere sau cunoști un internațional care este parte a unei conduceri în cadrul unei utilități, te rugăm să răspunzi la acest e-mail cu datele de contact (ale tale sau ale persoanei în cauză).
Povești din comunitatea noastră!
Atletul olimpic Thijs Nijhuis (născut în 1992 în Olanda) deține recordul danez pentru cel de-al doilea cel mai bun timp la maratonul de 10 km. El este membru al clubului de atletism Viborg și deja deține recordul înregistrat în Danemarca pentru cea mai lungă distanța parcursă într-o oră (19.872 m) (un record danez vechi de 49 de ani, pe care el l-a doborât în 2020).
Mai știi alți internaționali care au realizat lucruri extraordinare în Danemarca? Ne poți trimite sugestii cu alte povești din comunitatea de internaționali din Danemarca, prin reply la acest mail.
Subscribe to Gazeta Danemarcei
Newsletter săptămânal cu ultimele noutăți socio-economice și politice din Danemarca și Uniunea Europeană
Foarte folositor. Multumim :)